Hem » Balsamico

Balsamico

Aceto Balsamico tillverkad på traditionellt vis finns i två områden, Modena och Reggio. Av faktorer som tradition, nedärvda kunskaper och klimat kan enbart dessa delar av Emilia Romagna producera äkta balsamico. 


Att tillverka balsamico är ett hantverk som i all sin enkelhet och samtidigt oerhört komplext. Druvmusten genomgår olika steg - transformation, mognad och åldrande. I åldringsprocessen försvinner alkoholen och syran. Sulfiter bildas naturligt vid jäsning. Utan sulfiter missfärgas och surnar balsamicon snabbare vid kontakt med syret i luften, och det blir lättare för bakterier och mögel att utvecklas. 

Balsamico innehåller inga kemiska tillsatser eller färgämnen utan endast druvmust och vinäger. Efter att musten kokats över en öppen låga tillsätter man vinäger och tappar upp på träfat för lagring. Den får ligga på träfat tills den når den densitet som tilltänkts. För att bli IGP-märkt måste den iallafall lagras på ett minimum av 90 dagar. Strikt kontroll gör att alla regler som konsortiet bestämmer, måste följas. 

Aceto Balsamico di Modena IGP består av sju olika sorters druvor - Lambrusco, Trebbiano, Sangiovese, Ancellotta , Fortana, Montuni och Albana.

Aceto Balsamico di Modena Tradizionale består av endast två sorters druvor - Lambrusco och Trebbiano. 

Balsamico
Produkter
12 36 72